Chlamydia

De meest voorkomende Soa in Nederland. Bijna 15 procent van iedereen die op deze Soa test blijkt positief.
Chlamydia is eenvoudig te behandelen, maar je wordt nooit immuun.


In Nederland is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening chlamydia. Het is een bacterie die zich nestelt in het slijmvlies van de geslachtsdelen of de anus van mannen en vrouwen. Het wordt opgelopen tijdens onveilige genitale of anale seks. Een chlamydia besmetting door orale seks komt minder vaak voor.

Slechts de helft van de mannen en maximaal een kwart van de vrouwen krijgt daadwerkelijk last van klachten. De rest zal niks merken van een chlamydia besmetting. Zonder tijdige behandeling kan dit resulteren in serieuze lichaamsklachten. Bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, bekkenontstekingen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij vrouwen en infecties aan de geslachtsdelen bij mannen. Het risico op onvruchtbaarheid neemt toe wanneer iemand vaker dan één keer chlamydia heeft opgelopen. Een onbekende besmetting leidt ook tot het ongezien doorgeven van deze soa aan anderen tijdens de (onveilige) seks. Voorkom elk risico en gebruik dus altijd een condoom tijdens de seks.

Klachten chlamydia

Mensen die wel klachten krijgen, merken dit ongeveer 1 tot 3 weken na een besmetting. Let er wel op dat deze klachten ook kunnen wijzen op een andere aandoening. Alleen een Soatest geeft daadwerkelijk uitsluitsel.

Veelvoorkomende symptomen bij mannen zijn:

 • Afscheiding uit de plasbuis (doorzichtige, groene of gele kleur)
 • Een pijnlijk en branderig gevoel tijdens het plassen
 • Een pijnlijke balzak
 • Branderig gevoel, pijn of jeuk aan de anus (door anale seks)

Veelvoorkomende symptomen bij vrouwen zijn:

 • Ongewenst bloedverlies (tijdens het vrijen)
 • Pijn in de onderbuik
 • Vaginale afscheiding
 • Pijnlijk gevoel tijdens vrijen
 • Ontstoken baarmoeder, eileiders of eierstokken
 • Brandend gevoel en pijn tijdens het plassen
 • Pijn, jeuk of een brandend gevoel in de anus (door anale seks)

Testen op chlamydia

Test pas 2 weken na het laatste onveilige seksuele contact. Dan pas is de chlamydia trachomatis bacterie op te sporen. Dit wordt ook wel de incubatieperiode genoemd. Een Soatest wordt gedaan bij een Soa-kliniek, huisarts of thuis met een zelftest. De chlamydia zelftesten zijn tegenwoordig steeds populairder. Het testen kan anoniem, snel en op gebruiksvriendelijke wijze vanuit huis. Bovendien bieden ze dezelfde betrouwbaarheid als de testen van de GGD of de huisarts. Test de plekken waar onveilige seks plaatsvond. Er zijn namelijk specifieke genitale, orale en anale Soatesten.

Mannen nemen voor de chlamydia zelftest een urinemonster. Dit wordt thuis opgevangen in een bekertje tijdens het plassen. Vervolgens wordt de sample in een speciaal buisje gestopt en in een meegeleverde retourbox naar het lab gestuurd ter analyse. Binnen 2 dagen wordt het resultaat vertrouwelijk gedeeld met de afnemer. Vrouwen vangen met een wattenstaafje het lichaamsmateriaal op uit de vagina. Ook bij een anale test wordt een wattenstaafje gebruikt. Vervolgens wordt dit ook in een meegeleverd buisje gestopt en via een retourdoos verstuurd naar het lab. Een chlamydiatest online bestellen?

Positief getest en behandelen

Bezoek de huisarts bij een positieve test. Ook kan de behandeling direct online worden uitgevoerd. Tegenwoordig bieden een aantal thuistest aanbieders deze service bij een genitale of orale chlamydia infectie. Een aangesloten arts zal het resultaat van het lab beoordelen. Vervolgens wordt een digitaal recept verstuurd naar de apotheek. Die zal de medicatie per post opsturen naar de afnemer van de test.

Een behandeling van chlamydia bestaat uit een antibioticakuur. De meest gangbare antibiotica zijn azitromycine (duur is 3-5 dagen) en doxycycline (duur is 1-3 weken). Het is belangrijk om de hele kuur af te maken, om zeker te weten dat alle chlamydia bacteriën dood zijn. Tot een week na de behandeling is iemand nog besmettelijk. Overigens is bij een anale infectie een bezoek aan de huisarts aan te raden. Die zal een aanvullende LGV test uitvoeren.

Tot slot: waarschuw direct alle (ex)bedpartners van het afgelopen half jaar. Ook zij zijn mogelijk besmet. De partnerwaarschuwing kan anoniem online worden uitgevoerd.

Lees meer over chlamydia.