Cholesterol meten. Waarop te letten?

De laatste maanden ontvangen we bij zogetest.nl steeds meer vragen over het meten van cholesterol. Het meten hiervan is voor honderdduizenden Nederlands een terugkerend ritueel. Toch doen veel misverstanden en vragen de ronde. Laten we eens ingaan op cholesterol en het meten van deze bouwstof.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof. Eentje waar de mens niet zonder kan. Cholesterol zorgt voor de opbouw van cellen en hormonen en is erg belangrijk voor de spijsvertering. Het menselijke lichaam maakt zelf cholesterol aan, dit gebeurt in de lever. Cholesterol kan gemeten worden om verhoogd cholesterol aan te tonen. Dit is namelijk gevaarlijk. Als cholesterol jarenlang verhoogd is, kan het zich ophopen in vaten (de vaatwanden). Hierdoor kunnen bloedvaten op den duur dicht gaan zitten. Dan neemt het risico op hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld een beroerte toe.

Goed en slecht cholesterol

Er wordt onderscheid gemaakt in goed en slecht cholesterol. Goed cholesterol wordt HDL-cholesterol genoemd. De slechte variant heet LDL-cholesterol. Goed cholesterol is goed voor vaten. Het is het LDL-cholesterol dat risico vormt voor vernauwde of zelfs verstopte vaten. Verhoogd (slecht) cholesterol wordt niet als ziekte beschouwd en heeft eigenlijk geen symptomen. Meten is de enige manier om het aan te tonen. De laatste decennia is verhoogd cholesterol een groot probleem geworden voor honderdduizenden Nederlanders.

Meten cholesterol

Nu het duidelijk is wat risico’s zijn, kan gekeken worden hoe die risico’s verminderd kunnen worden. Je voelt niet of je een verhoogd cholesterolgehalte hebt. Dat is natuurlijk jammer, zo zou je het eenvoudiger kunnen opsporen. Cholesterol moet gemeten worden. Dit kan met speciale meters die ook er ook voor thuis zijn. Maar meten kan uiteraard ook via de huisarts.

Extra risicofactoren voor een verhoogd cholesterol zijn roken en bijvoorbeeld vet eten. Mensen met overgewicht lopen meer risico. Door voedingspatronen aan te passen kan cholesterol verlaagd worden. Niet voor niets zijn er allerlei voedingsmiddelen die er specifiek op gericht zijn om cholesterol te verlagen.

Streefwaarde cholesterol

Je meet jouw cholesterolgehalte aan de hand van een bloedtest. Met een meting wordt gekeken naar HDL, LDL, triglyceriden en de ratio. Sommige meters, bijvoorbeeld de Mission 3-in-1 cholesterolmeter, geven ook nog een risico-indicatie af op basis van de combinatie van de gemeten waarde. Er is overigens zeer weinig bloed nodig voor een test. Het gaat vaak maar om enkele druppels. Cholesterol wordt gemeten in mmol/L oftewel millimol per liter. Het totale cholesterol moet lager zijn dan 5 mmol/L. Voor LDL-cholesterol wordt vaak een maximum van 2,5 mmol/L aangehouden. HDL-cholesterol mag hoog zijn. Hoe hoger hoe beter. De cholesterolratio wordt berekend door het totale cholesterolgehalte te delen door het goede HDL-cholesterolgehalte.

Cholesterol moet vaker gemeten worden. Alleen zo krijg je een juist beeld van het gehalte. Van nature schommelt het cholesterolgehalte namelijk. Met slechts één meting zou je een uitschieter kunnen vastleggen die dus niet een juist beeld van het werkelijke cholesterolgehalte aantoont. Het is daarom aan te raden zelf een meter aan te schaffen. Zo kan je makkelijk en geregeld zelf jouw cholesterol meten en hierop anticiperen. Steeds vaker komen mensen met al een uitslag bij de huisarts aan. De huisarts kan zo bepalen of er nog andere risicofactoren meespelen om zo de juiste behandeling te starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *