Cholesterol

Ook wel suikersiekte genoemd. Het is een veelvoorkomende stofwisselingsziekte.
We maken onderscheid in type 1 en type 2 diabetes. Ruim 1 miljoen mensen hebben er last van.


Veel aandoeningen worden voorkomen door lichaamswaardes goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld de bloeddruk, de bloedsuiker, het BMI en het cholesterol. Cholesterol is een vetachtige bouwsteen voor de aanmaak van vitamine D, gal, hormonen en lichaamscellen. Het wordt in de lever aangemaakt en we nemen een klein gedeelte op uit onze voeding.

Diabetes

Bij een cholesterolmeting worden verschillende waardes gemeten, namelijk het totaal cholesterol, het LDL-cholesterol, het HDL-cholesterol en het triglyceridengehalte. Een cholesterolmeter berekent deze cholesterolwaardes. Dit wordt met behulp van een bloedprik thuis gedaan of bij een huisarts. Mensen die thuis meten hebben een cholesterolmeter, prikpen en teststrips nodig. De teststrip wordt bevestigd aan het apparaat. Vervolgens vergaart de gebruiker met de prikpen een druppeltje bloed. Dit wordt tegen de teststrip gehouden. Na ongeveer een halve minuut verschijnt het resultaat op het scherm.

LDL cholesterol

Om het cholesterol zit een laagje eiwit (lipoproteïnen), zodat het cholesterol door het bloed kan stromen. LDL zijn dergelijke eiwitten in het bloed, die het cholesterol van de lever naar de lichaamsweefsels transporteert. Hoewel we niet zonder kunnen, staat LDL-cholesterol ook wel bekend als het slechte cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol zorgt er namelijk voor dat het blijft plakken aan de slagaderwand. Dit wordt atherosclerose genoemd. Dit leidt tot vernauwingen en bloedstolsels, met als gevolg een beroerte of hartaanval op de lange termijn. Een laag LDL-cholesterolgehalte is dus gewenst. Een LDL-gehalte boven de 3,0 mmol/l betekent een verhoogd cholesterol. De optimale waarde is 2,5 mmol/l. Mensen met meer risico op hart- en vaatziekten gaan van een lagere streefwaarde uit.

HDL cholesterol

Ook HDL is een lipoproteïne die zich bindt aan het cholesterol in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat overtollig cholesterol naar de lever wordt getransporteerd, zodat het kan worden afgebroken. Zo kan het zich niet ophopen in de slagaders en voorkomt het een teveel aan LDL-cholesterol. Het HDL-cholesterol staat daarom bekend als het goede cholesterol. Hoe hoger het HDL-gehalte, hoe beter. Bij mannen is de streefwaarde van het HDL-gehalte hoger dan 1,0 mmol/l. Bij vrouwen is dit 1,2 mmol/l. Zij hebben namelijk van nature een hoger HDL-gehalte.

Een ongebalanceerde verhouding tussen het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol wordt veroorzaakt door obesitas, te weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel verzadigde vetten. Ook erfelijkheid, diabetes, geslacht, leeftijd en een slecht werkende schildklier spelen een rol. Het LDL-cholesterol houden we laag en het HDL-cholesterol houden we hoog. Met een gezonde levensstijl wordt deze verhouding verbeterd. Dit betekent meer lichaamsbeweging, gezonde voeding, stoppen met roken en het voorkomen van stress. Als dit niet helpt, dan worden cholesterolverlagers als medicatie voorgeschreven.

Ezelsbruggetje: Denk bij de letter L van LDL-cholesterol aan Loser (slecht) en bij de letter H van HDL-cholesterol aan Hero (goed).

Triglyceridengehalte

Triglyceriden zijn vetten die de lever aanmaakt of die we uit ons voedsel halen. Ze worden door het lichaam als energiebron en als energieopslag gebruikt. Vlak na een vetrijke maaltijd zal het triglyceridengehalte in het bloed kort stijgen en daarna weer dalen. Hoewel het LDL-cholesterol meer van invloed is, blijkt ook een te hoog triglyceridengehalte in het bloed niet goed te zijn. Het leidt tot slagaderverkalking. Deze effecten zijn sterker bij een te laag HDL-cholesterolgehalte. Door een gezond eetpatroon wordt voorkomen dat er een teveel van deze vetten achterblijft in het bloed. De ideale waarde is lager dan 1,7 mmol/l.

Totaal cholesterol

Het totaal cholesterol wordt berekend door de waardes van het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol op te tellen. Het totaal cholesterol zal eerder te hoog dan te laag zijn. De lever maakt immers zelf cholesterol aan, waardoor te lage waardes nauwelijks voorkomen. Verder wordt de cholesterolratio berekend op basis van het totaal cholesterol. Deel hiervoor het totaal cholesterol door het HDL-cholesterol.

De ideale totaal cholesterol waardes zijn gebaseerd op persoonlijke kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, hematocrietwaarde en het risico op hart- en vaatziekten. Omdat deze ideale waardes niet altijd bekend zijn, worden zogenoemde streefwaardes gehanteerd. Die gelden als uitgangspunt bij een cholesterolmeting. 

Normale waarde: lager dan 5,0 mmol/l
Licht verhoogde waarde: 5,0 – 6,4 mmol/l
Verhoogde waarde: 6,5 – 7,9 mmol/l
Sterk verhoogde waarde: hoger dan 8,0 mmol/l