Drugstest in verkeer = zelftest

Hopelijk is iedereen er van op de hoogte dat drugs in het verkeer de veiligheid niet bevordert. Waar de politie al jaren focust op alcohol in het verkeer en daarop controleert is dat sinds 1 juli 2017 ook drugs bij gekomen. De Nederlandse politie kan, net als de Belgische collega’s, overgaan op drugscontrole. Dit met een zelftest die binnen enkele minuten resultaat geeft. De test werkt op speeksel en lijkt aan de slaan in de bestrijding.

Als je drugs hebt gebruikt, kun je natuurlijk minder goed een voertuig besturen. Hierdoor heb je een grotere kans op een ongeluk en is het daarom verboden om onder invloed van drugs mee te doen aan het verkeer. Sinds 1 juli 2017 zijn er daarom maximale limieten vastgesteld voor de hoeveelheid drugs die aanwezig mag zijn in je lichaam op het moment van testen. Als je meer drugs hebt gebruikt dan de limiet toestaat, mag je niet rijden. Doe je dit wel, dan ben je strafbaar. Voor sommige drugs zijn zelfs nullimieten vastgesteld. Dit betekent dat van deze drug NIETS aanwezig mag zijn in je lichaam. Het is alom bekend dat drugs langer dan 24uur in je lichaam aanwezig kunnen zijn. Met de nullimieten kan het dus nog steeds strafbaar (en gevaarlijk!) zijn als je gaat rijden en je de drugs al een paar dagen eerder hebt gebruikt.

Sterker nog, als je verschillende drugs door elkaar, of drugs in combinatie met alcohol hebt gebruikt, maakt het niet uit hoeveel je hebt gebruikt. Als je hierna nog steeds achter het stuur kruipt ben je strafbaar, ongeacht hoeveel drugs van welke soort dan ook je hebt gebruikt.

Controle

De politie kan dus net zo goed controleren op alcohol (de welbekende blaas-test) als op andere drugs. Ze kunnen op twee manieren controleren: een speekseltest en/of onderzoek van je oog-spraak-beweging functies. Als één van deze testen aantoont dat er waarschijnlijk onder invloed is gereden, zal je gevraagd worden om bloed af te staan. Dit bloed zal dan naar het lab worden gestuurd, om daar vervolgens getest te worden. Na ongeveer twee weken krijg je hiervan de uitslag.

Ben je getest op drugs tijdens een politie controle, en mocht je eigenlijk niet achter het stuur? Dan kan het Openbaar Ministerie (OM) een boete of gevangenisstraf uitvaardigen. Ook kan een rechter je rijbevoegdheid voor wel 5 jaar (maximaal) ontzeggen. Blijf dus achter het stuur vandaan na het gebruik van drugs!

De drugstest wordt ook steeds meer door particulieren gebruikt. Binnen verenigingen, sportclubs of natuurlijk de bezorgde ouder. Drugstesten kan met een zelftest op speeksel of urine, of natuurlijk met een drugstest met labanalyse. Die laatste categorie is betrouwbaarder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *