Gonorroe

Ook wel bekend als ‘druiper’. Gonorroe is na chlamydia en mycoplasma de meest voorkomende Soa.
Gonorroe is te behandelen, maar wordt wel moeilijker. Resistentie speelt een groter wordende rol.


Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening. Deze soa staat ook wel bekend als druiper, vanwege de geelgroene pus afscheiding die als klacht voorkomt. De oorzaak van deze besmettelijke geslachtsziekte is de neisseria gonorrhoeae bacterie. Die nestelt zich in het lichamelijke slijmvlies (keel, anus, vagina, penis).

Er vindt besmetting plaats als iemands slijmvlies in contact komt met het slijmvlies van een persoon met gonorroe. De Soa wordt overgedragen tijdens onveilige genitale, anale of orale seks. Een vrouw die onveilige vaginale seks heeft met een besmette man, heeft tussen de 50 en 90 procent kans op gonorroe. Bij onveilige anale seks tussen mannen loopt de transmissiekans op tot 80 procent.

Klachten gonorroe

Niet iedereen krijgt last van klachten, nadat gonorroe is opgelopen. Genitale gonorroe geeft bij gemiddeld 10 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen geen symptomen. Bij rectale gonorroe is dit gemiddeld 85 procent (zowel vrouwen als mannen).

Als er wel symptomen zijn dan beginnen die na 2 tot 14 dagen. De onderstaande klachten hangen af van het lichaamsdeel dat besmet is. Let op: deze klachten kunnen ook wijzen op een andere aandoening. Alleen een Soatest geeft direct duidelijkheid. Klachten bij mannen:

 • Ontsteking aan de balzak of prostaat
 • Geelgroen pus of doorzichtig slijmerig vocht uit de penis
 • Pijn tijdens het plassen
 • Pijn of jeuk aan de anus
 • Rectale afscheiding of diarree
 • Keelpijn
 • Gewrichtspijn

Veelvoorkomende symptomen bij vrouwen zijn:

 • Bloedverlies uit de vagina (niet ongesteld)
 • Ontstekingen aan de eileiders en baarmoeder (buikpijn, koorts)
 • Geelgroene vaginale afscheiding
 • Pijn tijdens het plassen
 • Pijn of jeuk aan de anus
 • Keelpijn
 • Gewrichtspijn

Testen op gonorroe

Een Soatest werkt niet direct na het onveilige seksuele contact. Een laboratorium kan pas na een bepaalde periode vaststellen of de neisseria gonorrhoeae bacterie zich in het lichaamsmateriaal bevindt. Dit staat ook wel bekend als de incubatieperiode. Ongeveer 3 weken na het laatste onveilige seksuele contact is gonorroe op te sporen.

Met een Soatest wordt gonorroe opgespoord. Deze test kan op verschillende plekken worden afgenomen, zoals de huisarts of Soa-kliniek. Maar inmiddels test het merendeel thuis. Deze thuistesten zijn anoniem en geven binnen twee dagen resultaat. Ook is de test pijnvrij en gebruiksvriendelijk. Deze zelftesten worden in hetzelfde laboratorium geanalyseerd als de test van de huisarts of Soa-kliniek.

Voor de genitale gonorroe test nemen mannen zelf een urinemonster af. Vrouwen gebruiken een wattenstaafje voor een vaginaal uitstrijkje. Ook bij de anale en orale gonorroe test wordt een wattenstaafje gebruikt. De afnemer stuurt het lichaamsmonster in een beschermde verpakking retour naar het laboratorium. Daar vindt de analyse plaats op basis van PCR. Het resultaat wordt anoniem gedeeld met de afnemer.

Behandelen gonorroe

Een gonorroe test is na onveilig seksueel contact sterk aan te raden. Klachten komen niet altijd voor, waardoor deze aandoening zonder behandeling het lichaam blijft aantasten. Onbehandelde gonorroe kan bij vrouwen leiden tot ontstekingen in het kleine bekken (PID). Onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komen ook voor. Mannen lopen mogelijk een bijbalontsteking, prostaatontsteking of plasbuisvernauwing op.

Bij een positieve test is een behandeling noodzakelijk. Gonorroe is goed te genezen. Als medicatie wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Bijvoorbeeld ceftriaxon, dat als eenmalige prik wordt ingespoten. Andere mogelijke antibiotica om gonorroe te bestrijden zijn ciprofloxacine, amoxicilline en azitromycine.

Waarschuw altijd de (ex)bedpartners van het afgelopen half jaar. Ze hebben mogelijk ook gonorroe, waardoor ze ongezien anderen kunnen besmetten of deze soa weer overdragen aan degene die net genezen is. Na een eerdere infectie kan gonorroe dus wederom worden opgelopen.