Hoofdluis op school

Ieder jaar is het wel een keer raak: hoofdluis. Kleine kriebelige beestjes die van kind naar kind hoppen. En niet door te springen zoals vaak gedacht wordt. Hoofdluizen lopen eigenlijk gewoon over van de één naar de ander. Dit door bijvoorbeeld jassen die tegen elkaar hangen of kinderen die door spelen met elkaars haar bij elkaar komen. Niet voor niets vind je hoofdluis ook vaak bij meerdere gezinsleden tegelijk. Vies en onhygiënisch misschien, maar gelukkig niet gevaarlijk!

Op school zijn er vaak luizenmoeders die kinderen controleren op hoofdluis. Dit doe je eigenlijk gewoon met het blote oog en door te kammen. Hoofdluizen worden dan zichtbaar maar daarmee is het probleem nog niet verholpen. Zodra er hoofdluis wordt geconstateerd, moet worden behandeld. En die behandeling bestaat vaak uit wassen, kammen en ontsmetten.

Hoofdluisshampoos

Met een hoofdluisshampoo was je het haar gewoon zoals met een normale shampoo. Maar in hoofdluisshampoo zitten bestanddelen die hoofdluis doden. Vaak is dit een een bepaalde olie. Het haar moet ingewerkt worden en vaak moet de shampoo er zo’n 15 minuten inblijven. Daarna uitspoelen. Let er op dat de shampoo geen pesticiden bevatten. Dit zie je vooral in het buitenland nog wel eens, in Nederland gelukkig niet. Na het uitspoelen is het haar ook direct gewassen. De shampoo werkt ook ontvettend.

Luizenkammen

Na het wassen moet er gekamd worden. Als het goed is, doodt de shampoo de hoofdluis. Maar daarna kunnen er nog luizen en eitjes in de haren of op de hoofdhuis zitten. Met speciale luizenkammen krijg je deze (hopelijk) allemaal weg. Een luizenkam kenmerkt zich doordat fijne vertanding. Haren worden bijna per haar uitgekamd. De luizen moeten er zo dus wel uit komen.

Zijn er nog steeds luizen? Dan moet je het wassen en kammen herhalen.

Maar met kammen en wassen, ben je er vaak nog niet. De luizen kunnen namelijk ook op kleding of knuffels zitten. Stop kleding in zakken of hang ze onder luizencapes. Zeker op school. Zo voorkom je besmetting.

Al besmet? Dan doen allerlei trucjes uit groetmoeders tijd de ronde. Wat te denken van het koken van kleding? Of knuffels in de vriezer? Allemaal effectief voor het doden van hoofdluis. Maar of het goed is voor kleding…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *