Mycoplasma

Een ‘nieuwe’ Soa. De Soa komt vrij veel voor maar geeft niet vaak klachten, ook leidt is zelden tot complicaties.
Mycoplasma is eenvoudig te behandelen, maar je wordt nooit immuun.


Mycoplasma is een groep van ziekteverwekkende bacteriën. Er bestaan meer dan honderd soorten mycoplasma bacteriën. De meest bekende is mycoplasma genitalium. Het is een seksueel overdraagbare aandoening die als parasiet in het lichaam overleeft.

Mycoplasma kan voorkomen in de rectum en de keel, maar wordt vooral gevonden in de plasbuis bij mannen en de vagina bij vrouwen. Deze Soa is even besmettelijk als chlamydia. Een besmetting wordt voorkomen door met een condoom te vrijen.

Het is niet bekend hoe vaak deze soa voorkomt, maar de percentages liggen wel hoger dan het aantal gonorroe besmettingen. Met name de hoog risicogroepen zijn vatbaar voor mycoplasma genitalium. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met wisselende seksuele contacten of mannen die seks hebben met mannen.

Klachten mycoplasma

Net als bij andere soa’s komen klachten niet altijd voor. Ongeveer 9 op de 10 mannen en de helft van de vrouwen merkt niks van een mycoplasma besmetting.Als er wel symptomen zijn, dan zijn die vergelijkbaar met die van chlamydia en gonorroe. Regelmatig test iemand positief op mycoplasma, nadat klachten aanhouden bij een negatieve chlamydia of gonorroe test. De volgende symptomen komen voor bij mycoplasma:

  • Urinebuisklachten
  • Brandend gevoel en pijn tijdens het plassen
  • Afscheiding uit de penis
  • Pijn aan de teelballen

Veelvoorkomende symptomen bij vrouwen zijn:

  • Vaginale afscheiding
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Pijn en brandend gevoel bij het plassen
  • Bloedverlies tijdens het vrijen
  • Buikpijn
  • Pijn in de bekken

Testen op mycoplasma

Tijdig testen is heel belangrijk. Het is aan te raden om te testen op mycoplasma na onveilige seks, bij een partnerwaarschuwing of bij één of meerdere klachten. De incubatieperiode van deze soa is vrij lang. Test pas 28 dagen na het laatste risicovolle seksuele contact. Testen op mycoplasma kan via een thuistest, huisarts of Soa kliniek. Steeds vaker testen mensen zich thuis, omdat de Soa test anoniem en gebruiksvriendelijk is. De test wordt in dezelfde laboratoria geanalyseerd als de testen van de huisarts en de Soa kliniek.

Mannen vangen een urinemonster op en vrouwen gebruiken een vaginaal uitstrijkje/swab. Dit lichaamsmateriaal wordt in een verzegelde en beschermde retourbox gestopt en opgestuurd naar het aangesloten lab. Net als bij COVID-19 wordt ook de mycoplasma test geanalyseerd op basis van PCR. Met deze techniek wordt de aanwezigheid van de bacterie in het lichaamsmateriaal vastgesteld. Binnen 48 uur is de uitslag bekend. Een mycoplasmatest online bestellen?

Behandelen mycoplasma

Start direct een behandeling bij een positieve test. Waarschuw ook (ex)bedpartners. De kans is namelijk meer dan 50 procent dat een vaste bedpartner ook mycoplasma heeft. Deze soa geeft ernstige gezondheidsklachten zonder behandeling. Bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, een miskraam of een ontsteking aan de urinebuis, baarmoederhals, eileiders of bekken.

Mycoplasma is goed te behandelen. Een arts schrijft antibiotica voor bij een positieve mycoplasma test. Het eerste antibioticum dat zal worden voorgeschreven is azitromycine. De kuur duurt meestal 3 tot 5 dagen. De laatste jaren wordt de mycoplasma genitalium bacterie steeds ongevoeliger voor azitromycine. Wanneer dit antibioticum niet aanslaat dan wordt overgegaan op moxifloxacine. Deze kuur duurt ongeveer 5 tot 14 dagen. Daarna zijn de bacteriën verdwenen.

Het is te allen tijde noodzakelijk om de hele antibioticakuur af te maken. Klachten kunnen door de medicatie verdwijnen, maar dit betekent niet dat de bacterie daadwerkelijk uit het lichaam is verdwenen. Iemand die positief heeft getest en succesvol is behandeld kan opnieuw besmet raken. Veilig seksueel contact is dus gewenst. Condooms voorkomen soa’s zoals mycoplasma.