Nieuwe antibiotica. Straks geen resistentie meer?

Biotechstartup Madam Therapeutics heeft bij een eerste financieringsronde ruim 1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Met het geld moet een nieuwe soort antibioticum ontwikkeld worden. Een hele interessante visie, want steeds meer bacteriën blijken resistent voor de huidige antibiotica. In de praktijk kunnen zo eenvoudige aandoeningen opeens niet meer behandeld worden. Gonorroe is hier een voorbeeld van. In sommige landen is deze SOA al lastig te behandelen door resistentie.

“We gebruiken de investering om de eerste klinische studie met ons kandidaat-medicijn SAAP-148 uit te voeren. Dat wordt zo begin 2019”, zegt directeur Remko van Leeuwen in een interview.

De huidige generatie antibiotica kent een langzame werking. De nieuwe antibiotica valt de SAAP-148 bacteriën zeer snel aan. Ze maken een gat in de wand van de bacterie en zorgen ervoor dat die leegloopt. Madam Therapeutics ontwikkelt de antibiotica samen met het LUMC en Amsterdam UMC. Het bedrijf ontving hiervoor subsidie. Dat leidde tot de ontwikkeling van een familie van meer dan driehonderd unieke SAAPs. De in 2011 opgerichte onderneming heeft nog geen producten op de markt. Alles bevindt zich nog in de testfase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *