Sensor helpt kinderen met incontinentie

Het UMC Utrecht zet een nieuwe sensor in om kinderen met plasproblemen te helpen. De SENS-U is te gebruiken voor incontinentietraining en voorkomt ongewenst urineverlies. Met echografie meet de blaassensor het volume van de blaas. Wanneer het tijd is om te plassen, krijgen kind en ouder een bericht. Volgens UMC Utrecht heeft zeker 6 tot 10 procent van de schoolgaande kinderen dagelijks te maken met urine-incontinentie.

Kinderen met incontinentie vinden het moeilijk om hun plas op te houden. Klachten, zoals regelmatig een natte broek, ontstaan omdat hun blaas niet goed werkt of omdat ze niet op de goede manier plassen. Een oorzaak van urineverlies wordt gevonden bij spiercontrole. Het kind heeft dan de spieren bij de blaas niet goed onder controle.

Blaas meten

De SENS-U is een echografische blaassensor, ontwikkeld door Novioscan in samenwerking met een uroloog van het UMC Utrecht, waarmee de vulling van de blaas gemeten kan worden. De sensor wordt gedragen op de onderbuik met behulp van een dubbelzijdige pleister en meet de vulling van de blaas.

Zodra de blaas meer dan 80 procent is gevuld, geeft het apparaatje een seintje aan het kind door een trilling op de buik of via een app. Zo kunnen kind of ouders op tijd reageren.

Het doel van de sensor is om kinderen het gevoel van op tijd naar de wc gaan te leren kennen. “Ik merk nu na twee maanden al verschil. Ze is steeds vaker op tijd. Al is het ook wel dubbel. Want je ziet de sensor wel zitten. Bovendien kan ze niet altijd direct naar de wc wanneer het apparaatje af gaat en hij gaat steeds harder.” Aldus een jeugdige gebruiker.

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie komt veel voor bij ouderen. Waar het bij kinderen om maximaal 10 procent gaat wordt het aantal ouderen met plasproblemen op maximaal 30 procent geschat. Het gaat dan om zelfstandig wonende ouderen. Kijken we naar ouderen in verzorgingstehuizen dan gaat dit percentage naar 50 procent. In verpleeghuizen is bijna iedere bewoner incontinent. Lees meer op https://www.henw.org/artikelen/urine-incontinentie-op-oudere-leeftijd. Incontinentiemateriaal wordt veelvuldig gebruikt, ook door mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *