Soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze komen veel voor maar roepen (helaas) vaak een gevoel van schaamte op.
Chlamydia is de meest voorkomende Soa. Een vervelende bacterie die je makkelijk doorgeeft.


Een Soa kan je oplopen tijdens onveilige seks. Dit gebeurt niet alleen via genitale seks, maar ook via anale en orale seks. Vooral jongeren zijn een risicogroep. Een condoom helpt vaak, helaas niet altijd.

Besmetting

De bacterie of het virus wordt via sperma, vaginavocht, voorvocht, ongesteldheidsbloed of de slijmvliezen overgedragen. De meest voorkomende soa in Nederland is chlamydia. De kans op chlamydia is 50 procent, bij onveilige seks met iemand die chlamydia heeft. Andere veelvoorkomende Soa’s zijn gonorroe, mycoplasma, trichomonas, schaamluis, herpes genitalis en genitale wratten.

Klachten

Een SOA geeft niet altijd klachten. Dit betekent dat veel mensen met een seksueel overdraagbare aandoening rondlopen zonder dat ze dit zelf weten. Daarmee vormen ze dus ook een gevaar voor anderen. Soms zijn er wel zichtbare klachten. Denk aan:

  • Pijn en/of een branderig gevoel tijdens het plassen
  • Ongewoon vaginaal bloedverlies
  • Pus of een afscheiding uit de geslachtsdelen of anus
  • Pijn, jeuk, wondjes, blaasjes of wratten rond de geslachtsdelen of anus

Risico

Een goede hygiëne of het gebruik van de anticonceptiepil beschermt niet tegen SOA’s. Condooms en glijmiddel tijdens de seks voorkomen wel een besmetting. De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen zijn te genezen. Ze worden bijvoorbeeld behandeld met een antibioticakuur.

Een onbehandelde SOA kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid of een ernstige lichaamsinfectie. Veel seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen herhaaldelijk worden opgelopen. Wanneer iemand twee keer of vaker chlamydia heeft gehad dan neemt het risico op schade aan de voortplantingsorganen toe.

Thuistest

Een Soa test kan bij de huisarts, SOA-kliniek of met een thuistest. Overigens is dit alleen gratis voor bepaalde risicogroepen. Met name de thuistesten zijn steeds populairder. De test wordt thuis besteld. Neem in de badkamer zelf een uitstrijkje of urinemonster af. Die wordt in de beschermde retourverpakking van de thuistest gestopt en verstuurd naar het lab ter analyse. Deze laboratoria voeren ook de testen uit van SOA-klinieken en huisartsen. Ze bieden dus een betrouwbaar resultaat.

Incubatieperiode

Het is aan te raden om een SOA-test te doen na onveilige seks of wanneer een waarschuwing is gegeven door iemand die positief is getest. Na onveilige seks kan er niet gelijk worden getest. Er dient een bepaalde periode te worden afgewacht, omdat een SOA bacterie of virus in het lichaamsmonster niet direct zichtbaar is in het lab. Dit wordt de incubatieperiode genoemd. Bij chlamydia is dit 14 dagen na het moment van onveilige seks.