Thuistest

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij een thuistest om een test die je zelf thuis kunt uitvoeren.Het gaat dan om een relatief eenvoudige medische test waar je aan de hand van lichaamsmateriaal – zoals urine of bloed – een uitslag bepaalt. Met thuistesten – ook wel zelftesten genoemd – kunnen aandoeningen in een vroeg stadium worden opgespoord. Denk bijvoorbeeld diabetes, SOA’s of allergieën. Ook zijn er testen waarmee de lichamelijke gesteldheid wordt gecontroleerd, zoals een mogelijke zwangerschap of de eventuele aanwezigheid van drugs of alcohol.

Thuistests zijn een mooie manier om zonder inspanning of gedoe direct inzicht te krijgen in je gezondheid. Niet naar de huisarts, GGD of ziekenhuis maar thuis testen. Uiteraard kan de thuistest nooit een arts vervangen. Bij klachten raden wij altijd aan een arts te bezoeken. Maar een thuistest neemt barrières weg om te testen, en dit is soms wel erg prettig. Denk bijvoorbeeld eens aan de SOA-test. Als je dit thuis en anoniem kunt doen, scheelt dit heel wat gedoe. En op deze manier zullen uiteindelijk meer mensen zich laten testen.
Voordelen van thuistesten:

  • Snel inzicht
  • Anoniem
  • Toegankelijk
  • Makkelijk monitoren

De thuistest kent eigenlijk maar één nadeel en dat is de betrouwbaarheid. Een thuistest moet betrouwbaar zijn om er iets aan te hebben. Een onbetrouwbare thuistest zorgt voor schijnzekerheid. Het is daarom van groot belang dat fabrikanten aangeven hoe betrouwbaar een test is en dat ze dit uiteraard goed onderzoeken. Op zogetest.nl maken wij dit onderscheid. Een onbetrouwbare test of meter komt niet op onze site. Zo bieden wij tests en meters aan van gerenommeerde merken en fabrikanten die beschikken over de juiste accreditaties. Bij sommige tests komt bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek kijken uitgevoerd in ISO 15189 geaccrediteerde laboratoria. Zo ben jij er zeker van dat de test betrouwbaar is.
Voorbeelden van thuistests

Zelf testen = eerder weten

Veel mensen lopen lang rond met vage klachten, waardoor de huisarts een mogelijke aandoening pas laat ontdekt. Met betrouwbare thuistests kan er nu eenvoudig en anoniem vanuit huis worden getest. De thuistests op zogetest.nl voldoen aan EU richtlijnen en sommige tests zijn gebaseerd op laboratoriumonderzoek (ISO 15189) en zijn daarmee uiterst betrouwbaar. Uiteraard dien je altijd eerst de bijsluiter door te lezen voordat je jezelf test.