Tips bij het kopen van een betrouwbare SOA-test

Door de noodzakelijke aanpak van het coronavirus kan je nu niet bij elke GGD terecht voor een SOA-test. Maar dat betekent niet dat je niet meer kan testen. Sterker nog, het is zelfs eenvoudiger, want je kan het ook vanuit huis doen. Maar niet elke webwinkel biedt een goede en betrouwbare SOA-test. Waar moet je op letten?

Wie is de verkoper?

Verschillende webwinkels bieden SOA-testen aan. Dat zijn zowel bedrijven die in Nederland zijn gevestigd, maar dat kunnen ook internationale bedrijven zijn met een Engelstalige webshop. Je komt meer te weten over een webwinkel door de pagina ‘Over ons’ te lezen. Daar vind je achtergrondinformatie en staat vaak aangegeven wie er werken. Als een bedrijf daar open over is, dan weet je dat ze niet veel te verbergen hebben. Bekijk ook de beoordelingen over de webwinkel en zoek op Google aanvullende informatie over het bedrijf.

Thuiswinkel Waarborg

Een keurmerk garandeert de kwaliteit van een product of dienst op basis van strenge eisen. Een bedrijf die het Thuiswinkel Waarborg heeft, garandeert je privacy, stelt je in staat om veilig te betalen, geeft je 14 dagen bedenktijd en biedt de mogelijkheid om naar een onafhankelijke geschillencommissie te gaan bij ontevredenheid over de webwinkel.

Medisch toezicht

Bij het uitvoeren van een zelftest is het noodzakelijk om lichaamsmateriaal af te nemen. Het laatste wat je wilt is dat dit in verkeerde handen terechtkomt. Een afbeelding van een knappe man of vrouw in een witte jas betekent niet dat een SOA-test medisch ondersteund wordt! Betrouwbare webwinkels werken samen met zorgaanbieders, zoals artsen en laboratoria. Check op de website of dit het geval is. Wordt de medische informatie gecontroleerd door een medisch specialist? Zijn ze betrokken bij de analyse?

SOA-test kiezen

Een SOA-test die direct een uitslag toont is niet betrouwbaar. Alleen een laboratoriumanalyse kan een gedegen uitslag geven. Het kiezen van de juiste test is niet altijd even gemakkelijk en daarom kan je een anonieme online testwijzer invullen die advies geeft. Dit is belangrijk, omdat de meest voorkomende soa’s, chlamydia en gonorroe, niet alleen bij de geslachtsdelen voorkomen, maar ook bijvoorbeeld in de keel en anus. Check ook altijd de incubatieperiode van de SOA-test die je bestelt. Dit is de periode tussen de besmetting en het moment dat een symptoom in het laboratorium aantoonbaar is. Het is onmogelijk om een betrouwbare uitslag te geven wanneer je direct na de onveilige seks een SOA-test uitvoert. Zo kan je pas 2 weken na het laatste onveilige seksuele contact testen op gonorroe en chlamydia.

Privacy

Bij het uitvoeren van SOA-test is het van belang dat er zorgvuldig en anoniem wordt omgegaan met jouw lichaamsmateriaal en je persoonlijke gegevens. Check of de webwinkel dit kan garanderen. Het laboratorium waar wij mee samenwerken weet niet van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Ze voeren slechts een analyse uit en vernietigen vervolgens de restanten van het lichaamsmonster. Een SOA-test bevat een unieke code die alleen de afnemer kent. Het laboratorium koppelt de uitslag aan de code, maar kan niet zien wie de test heeft uitgevoerd. Persoonlijke gegevens in ons systeem worden alleen gebruikt voor bestellingen. Bovendien wissen we die na 14 dagen. Je bent dan niet meer in ons systeem traceerbaar. Als je een SOA-test bestelt dan hoef je niet bang te zijn dat iemand anders jouw test in ontvangst neemt. Onze verpakking is neutraal en verwijst niet naar een bedrijf of product.

Contact

Een betrouwbare webwinkel is open over de locatie waar ze zijn gevestigd en geven bovendien verschillende contactmogelijkheden. Dit is belangrijk zodat klanten terecht kunnen als ze met vragen en opmerkingen zitten. Bijvoorbeeld als ze meer willen weten over de SOA-test of over hun bestelling. Veel informatie is vaak te vinden op de website van de webwinkel in de vorm van ‘Veelgestelde vragen’ of een pagina die per onderwerp toelichting geeft. Bijvoorbeeld over het bestelproces, de onderdelen van een SOA-test of info over hoe SOA’s worden veroorzaakt.

Nazorg

Een belangrijke betrouwbaarheidsindicator is wanneer jouw gezondheid op de eerste plaats komt. Worden de testresultaten uit het laboratorium geautoriseerd door een arts-microbioloog? Zo niet, dan moet je je afvragen of de uitslag nog wel betrouwbaar is. Daarnaast is het van belang dat een webwinkel precies uitlegt welke vervolgstappen je moet nemen als je positief test op een SOA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *