Urine testen. Waarom?

Urine laat zien wat er in je lichaam gebeurt. Urine wordt vaak beschouwd als afspiegeling van de gezondheid. Vaak zijn aandoeningen aan te tonen door urine te testen. Uiteraard moet je dan wel weten welke test en naar welke parameter je moet zoeken.

Urine wordt uitgescheiden door nieren en urinewegen. Urine is helder en geel van kleur. Tenminste, wanneer het uit een gezond lichaam komt. Door urine te testen op specifieke parameters kunnen bepaalde aandoeningen worden aangetoond. Denk aan diabetes of een nierziekte, maar een Soa als Chlamydia wordt ook opgespoord door urine te analyseren op de aanwezigheid van een bacterie. Zo kan er bij een urinetest worden gekeken naar bijvoorbeeld deze parameters:

  • Glucose
  • pH-waarde
  • Proteïnen
  • Creatinine
  • Leukocyten (witte bloedcellen)
  • Rode bloedcellen
  • Nitriet

Urine bestaat niet alleen uit afvalstoffen. Hier vergist men zich vaak in. Alles wat jouw lichaam op een bepaald moment niet nodig heeft, vind je terug in urine. Zo bevat urine vaak een overschot aan een bepaalde vitamine als je vitamine pillen slikt. Ook kan een teveel aan zout door het lichaam worden afgescheiden en zo in urine terecht komen.

Testen

Urine kan worden getest op verschillende manieren en door verschillende mensen. Jij kunt zelf aan de slag met urinestrips om zelf thuis te testen op bepaalde parameters. Maar er kan ook een laboratorium nodig blijken om bepaalde chemische (of microbiologische) tests uit te voeren. Het begint vaak bij een arts die kijkt naar helderheid en kleur. Vervolgens kunnen enkele simpele tests het een en ander uitsluiten. Zo kijkt een arts vaak het totaaleiwit, albumine en alfa-2-microglobuline. Hiermee wordt een mogelijk nierziekte onderzocht. Zijn deze waarden niet uitzonderlijk? Dan wordt wordt de nierkwaal vaak uitgesloten.

Ook wordt vaak gekeken naar het eiwit albumine in urine. Als albumine wordt aangetoond, kan dit vaak een indicatie zijn van diabetes (nierschade door diabetes). Helemaal als er geen andere eiwitten worden gevonden. Ook hoge bloeddruk kan zo worden aangetoond, er wordt dan naar een andere samenstelling gekeken maar nog steeds naar albumine.

Wat nog meer?

Eigenlijk kan je van alles uit urine halen. Als je maar weet welke parameter welke aandoening veroorzaakt. Zo lijkt darmkanker in de toekomst steeds vaker aangetoond te gaan worden door bloed in urine. Soa’s worden al vaak aangetoond met een urine monster en nieraandoeningen worden door middel van urine-onderzoek opgespoord. Er kan zelfs gekeken worden naar de kracht waarmee je plast. Weinig ‘plaskracht’ kan op een vergrote prostaat duiden. En plassen in kleine beetje kan wijzen op een blaasontsteking. Jouw urine vertelt dus wat er zich afspeelt in jouw lichaam. Met nieuwe en accurate testmethoden zal er steeds meer aangetoond kunnen worden zonder bloedonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *