Veiligheid

Veilig testen. Dat staat bij ons voorop. Een test moet aantonen waar ie voor bedoeld is.  Doe je een SOA-test? Dan moet de uitslag kloppen. Geen vals-positief of vals-negatief. Het gaat erom dat jij als gebruiker de uitslag moet kunnen vertrouwen. In de medische wereld heeft men het dan over sensitiviteit en specificiteit. De sensitiviteit is een maat voor de “gevoeligheid” van de test, de specificiteit bepaalt hoe “specifiek” de test is. Beide worden uitgedrukt in procenten. Fabrikanten van tests moeten ze getallen bekend maken. Dit zegt namelijk alles over de betrouwbaarheid van het product.

Op zogetest.nl doen wij onderzoek voordat we een test in het assortiment opnemen. Zo vragen wij de sensitiviteit en specificiteit op bij fabrikanten. En sommige fabrikanten maken deze getallen sowieso al bekend, ook naar jou als klant. Zie bijvoorbeeld Openlab. Ontbreken cijfers? Dan nemen wij het product niet op. Maar uiteraard ook als de cijfers gewoonweg te laag zijn. 100% betrouwbaarheid bestaat helaas niet. Er is altijd een kans dat een test niet de juiste uitslag geeft.

In Nederland zijn geen echte keurmerken voor medische tests. Natuurlijk zijn tests CE gecertificeerd maar dit zegt eigenlijk niets. Vaak kun je het beste kijken naar merken en of er laboratoria betrokken zijn bij het product. Merken als Roche en Bayer zijn degelijk en kwalitatief in orde. Daar kan je eigenlijk gewoon vanuit gaan. Hetzelfde geldt voor tests waarbij een laboratorium de analyse verzorgt.