Zelfzorg

Zorg voor jezelf en blijf langer gezond. En dat kan met de juiste zelfzorgproducten. Tegenwoordig kan je vaak zelf en zonder tussenkomst van een arts meten, monitoren en met een behandeling starten. Zelfzorgproducten stellen je in staat om eerder een diagnose te stellen of eerder te starten met behandeling.

Iedereen heeft wel eens een klacht. In een kleine 10 procent van die gevallen wordt een huisarts geraadpleegd. De meeste klachten vanzelf weer over, alleen is dit van te voren niet zomaar te bepalen. Veel klachten zijn algemeen en kunnen duiden op meerdere kwalen of aandoeningen. Met bepaalde zelfzorgproducten kan je zelf – in ieder geval deels – diagnose stellen. Eigenlijk komt de huisarts in beeld als zelfzorg niet mogelijk of ontoereikend is.

Zelfzorg

Met de juiste producten kan je betrouwbaar meten, testen, monitoren en behandelen. Met een simpele meting om bijvoorbeeld bloeddruk, cholesterol of bloedglucose te bepalen, krijg je zelf inzicht in je gezondheid. Dit dus zonder arts. Zo kan je ervoor zorgen dat je eerder aandoeningen opspoort. Tegenwoordig is zelfzorg niet meer weg te denken uit het Nederlandse zorglandschap. En naar verwachting krijgt iedereen de komende jaren alleen maar meer inzicht in zijn of  haar gezondheid. Denk aan apps en wearables (bijv. polsbanden en brillen) die continu meten en rapporteren. Uiteindelijk leven we natuurlijk langer en willen we zo lang mogelijk gezond blijven. Zelfzorg speelt hier een centrale rol in.

Patient empowerment

Met zelfzorg wordt de patiënt ‘empowered’. Hierbij moet worden gekeken naar wat de patiënt zelf kan en wat juist niet. Welke kennis is er nodig om een test of meting zelf uit te voeren? Wat moet iemand weten van een bepaald product? En kan de uitslag op de juiste manier geïnterpreteerd worden? Een gecompliceerde test of behandeling kan je natuurlijk niet even zelf doen. Hiervoor dien je echt naar een arts te gaan. Maar tal van aandoeningen en klachten zijn gewoon thuis te testen of te meten. En we doen dit eigenlijk al jaren. Wat te denken van een zwangerschapstest? Of een brace voor een sportblessure? Allebei voorbeelden van zelfzorg die jou als gebruiker ‘empoweren’. Met patient empowerment is de patiënt aan zet.

Medicatie

Nadat je een bepaalde diagnose hebt gesteld, kan er soms behandeld worden. Maar lang niet altijd. Veel medicatie is alleen op recept te verkrijgen. Zelfzorgmedicatie zijn medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn. Dus medicatie die zonder voorschrift bij drogist of supermarkt op te halen zijn. Denk paracetamol, ibuprofen of voedingssupplementen.

Op dit moment bestaat er een heel scala aan zelfzorgproducten. Op zogetest.nl vind je veel producten die direct uit voorraad leverbaar zijn. Wij selecteren de producten op kwaliteit en betrouwbaarheid. Vragen? We zitten voor je klaar.